W dniach 15–17 sierpnia 2025 roku skwer przy ulicy Pułaskiego w Ełku zamieni się w tętniące życiem centrum smaków, zapachów i kultur. Czeka wyjątkowe kulinarne wydarzenia – Festiwal Azjatycki, Festiwal Smaków Świata oraz Festiwal Pierogów Świata. Będzie można skosztować zarówno ciekawych, egzotycznych potraw, jak i pysznych, swojskich pierogów.
Festiwal smaków na Mazurach
Festiwal Azjatycki, to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni Dalekiego Wschodu. Od aromatycznych curry z Tajlandii, przez japońskie sushi, po pikantne dania z Syczuanu – każdy znajdzie coś dla siebie. Organizatorzy zapowiadają obecność wystawców z Chin, Korei Południowej, Wietnamu, Indii i Japonii, którzy zaprezentują autentyczne potrawy przygotowywane według tradycyjnych receptur.
Nie zabraknie również pokazów kulinarnych na żywo, warsztatów parzenia herbaty, a także występów artystycznych – od tańców z wachlarzami po pokazy sztuk walki. Dla dzieci przygotowano strefę z origami i malowaniem chińskich znaków.
Festiwal Smaków Świata – kulinarna mapa globu
Równolegle odbywający się Festiwal Smaków Świata to prawdziwa podróż przez kontynenty. Na stoiskach pojawią się dania z Ameryki Południowej, Afryki, Europy i Bliskiego Wschodu. Od meksykańskich tacos, przez marokańskie tajine, po francuskie quiche i gruzińskie chaczapuri – różnorodność smaków będzie oszałamiająca.
Wydarzenie ma na celu nie tylko promowanie kuchni międzynarodowej, ale także budowanie mostów między kulturami. W programie znajdą się spotkania z kucharzami z różnych krajów, degustacje win i przypraw, a także pokazy muzyczne i taneczne – od samby po flamenco.
Festiwal Pierogów Świata – klasyka w globalnym wydaniu
Festiwal Pierogów Świata, to hołd dla jednej z najbardziej uniwersalnych potraw świata. Choć pierogi kojarzą się głównie z kuchnią polską, ich odpowiedniki można znaleźć niemal wszędzie – od włoskich ravioli, przez nepalskie momo, po rosyjskie pielmieni.
Na Skwerze przy ul. Pułaskiego będzie można spróbować dziesiątek wariantów pierogów – zarówno tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, jak i egzotycznych z krewetkami, mango czy serem feta. W ramach festiwalu odbędzie się konkurs na „Najlepsze Pierogi Świata”, w którym rywalizować będą kucharze z różnych krajów. Publiczność będzie mogła głosować na swoich faworytów, a zwycięzca otrzyma Złotą Łyżkę Ełku – prestiżowe wyróżnienie kulinarne.
Więcej niż jedzenie – kultura, muzyka i wspólnota
Choć głównym bohaterem wydarzenia jest jedzenie, organizatorzy zadbali o to, by festiwale były także świętem kultury i wspólnoty. Na scenie głównej wystąpią zespoły muzyczne z różnych stron świata, odbędą się pokazy tańca, a wieczorami zaplanowano projekcje filmów dokumentalnych o tradycjach kulinarnych.
Dla najmłodszych przygotowano strefę zabaw z animacjami, konkursami i warsztatami kulinarnymi.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny, a teren festiwalu będzie dostępny od godziny 11:00 do 22:00 każdego dnia.
Serwis mazury24.eu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!